четвъртък, 6 февруари 2014 г.

6.2.14
нов дом
Местенето в нов дом в друг град може да бъде доста стресиращо. Не само, че трябва да опаковате цялата покъщнина, да как ще се пренесете на новото място и да се сбогувате със съседите, но трябва и да се мислите за новия живот – как ще си намерите нови приятели, училище, ако имате деца и още куп други неща. Основната причина за преместването в друг град е нова и по-добре платена работа. Ако планирате всичко няколко седмици преди самото местене, ще си спестите много нерви и стрес.

4-6 седмици преди пренасянето

- Почистете помещенията, където съхранявате всякакви вещи - гараж, таван, мазе, килер, а също така и всички шкафове. Сега е момента да се отървете от всички непотребни вещи.
- Преценете какво ще вземете с вас и кое ще оставите на старото място или ще изхвърлите. Помислете дали мебелите ще се вписват в новия интериор, кои уреди са за смяна.
- Решете кои саксии ще вземете.
- Започнете да изпразвате хладилника, за да не носите всичката храна в новата къща
- Ако имате домашна прислужница или детегледачка, информирайте я.
- Ако сте абонирани за вестници или списания, потвърдете новия си адрес.
-  Върнете всичко, което сте взели назаем – книги, DVD, списания, потърсете хората, на които вие сте дали нещо назаем и си го искайте обратно.
- Потърсете ново училище или детска градина за децата

 2-4 седмици преди местенето

- Свържете се с всички доставчици на услуги за дома – електроснабдяване, ВиК, интернет доставчик, кабелна телевизия, за да ги информирате, че спирате да използвате услугите им. Потърсете такива доставчици на новото място.
- Потърсете си нов личен лекар, разпитайте или проучете онлайн кои са добрите болници и поликлиники в новия град.

Една седмица до пренасянето

- Ако от новата работа покриват разходите по пренасянето, съхранявайте всички касови бележки и фактури.
- Обезопасете всички вещи, които ще вземете и има опасност да се разлеят или счупят. В няколко кутии сложете най-важното, за да ви бъде под ръка още с нанасянето. Разопаковането може да бъде дълъг процес, така че сложете тези кутии на лесно достъпно място в камиона или микробуса, който ще товарите.
- Един ден преди заминаването, размразете и почистете хладилника. Изключете от контакта всички електоруреди, ако оставяте такива.

0 comments:

Публикуване на коментар