петък, 28 февруари 2014 г.

28.2.14
повреден покрив
Много собственици на имоти се питат дали си струва да ремонтират покрива на къщата си, преди да я обявят за продажба. За съжаление, повечето от тях се стремят към минимизиране на разходите. Но остават няколко въпроса, на които трябва да се даде отговор. Подмяната на керемидите наистина ли е фактор за успешната продажба на имота? Купувачи наистина ли ги е грижа за плесента по покрива? Наистина ли трябва да се ремонтира този покрив, по-стар и от мен, или може да се продаде и както си е? Ако и вие се питате същото, следващите редове може да дадат търсения от вас отговор.

В крайна сметка какъв е проблема?

Покрив в занемарено състояние може да бъде скъпо „удоволствие” и със сигурност е на едно от последните място в списъка с желани качества на новия дом за потенциалните купувачи. Тъй като завършването на основен ремонт на покрива може да струва хиляди, той лесно се превръща в основен акцент при преговорите за продажба на имота. Находчивите продавачи знаят, че ако не поправят покрива си (а се налага), купувачите ще очакват да платят по-малко. Въпреки това, има само няколко вида ремонти, които биха си възвърнали вложените пари, когато жилището се продаде.

Как да взема решение?

Най-добре е да се направи цялостна оценка, като се анализира имота ви, състоянието на пазара, както и имотите, които се продават в района. Наемете професионалист, който да инспектира дома ви, за да се установи какво би било проблем за потенциалните нови собственици. Ако от проверката излязат наяве проблеми с покрива, трябва да си зададем още няколко въпроса.

Какъв е проблема?

Ако инспекцията разкрие, че има проблеми с покрива, се свържете с експерт, който да ви каже колко точно ще струва ремонта. Цените може значително да се различават, в зависимост от фирмата, затова най-добре поискайте цена от поне няколко компании. Знаейки цената, ще може да прецените дали можете да си позволите евентуален ремонт, но също така и доколко е разумно да се коригира цената на имота, ако не предприемете действия и го оставите в моментното му състояние.

Защо да харча пари за ремонти ?

Има една основна причина, поради която може да решите да харчите пари за вашия покрив: да продадете дома си по-бързо. Добре поддържани къщи имат потенциал да бъдат продадени по-бързо, защото хората ги възприемат като надеждни и привлекателни. Колкото по-малко проблеми има за решаване след покупката на имота, толкова по-лесно купувачът ще се реши на сделка.

Ако купувачът има съмнения за качеството на покрива, наемете лицензиран специалист, който да направи проверка и да даде независима оценка за състоянието и очакваната продължителност на живот на покрива.

Защо да продавате имота както си е?

Накратко:  вие не можете да си позволите ремонта или не искате да губите излишно време. Но ако решите да продавате както си е, това може да повлияе на крайната продажна цена. Това в крайна сметка може да се превърне и в предимство за вас, тъй като ниската цена ще привлече повече потенциални купувачи и да се стигне до наддаване.



0 comments:

Публикуване на коментар