вторник, 8 ноември 2016 г.

8.11.16
блиндирана врата
За много хора терминът ‘’блиндирани врати’’ е синоним на метални врати с по-голяма дебелина на металните листове. Това е всъщност много далеч от истината, макар, че металът наистина присъства, като материал и играе ключова роля за здравината на вратата. Ако приемем значението буквално, блиндираните врати са всъщност бронирани – те са устойчиви на всякакво механично въздействие, включително на обстрел с огнестрелно оръжие при някои модели.

Какви са особеностите на блиндираната врата?


Самата изработка на този клас входни врати представлява продължителен процес на свързване на няколко различни по вид материала. Така например, основата на вратата е от метални листове, между които е поставен пълнеж от метална или минерална вата. Този пълнеж има за цел да осигури топло и шумоизолационните свойства на входната врата, което е задължителна характеристика на всички съвременни модели.

Трети компонент на блиндираните врати се явява външното покритие, което в повечето случаи е фурнир от естествена дървесина или mdf ламинирани плоскости. Това придава завършен вид на вратите от този тип, като ги прави много по-атрактивни от всички стандартни метални врати. При някои модели се прилага прахово боядисване, което също допринася за естетическата стойност на вратата и увеличава нейната устойчивост на неблагоприятни външни влияния, като слънце, ниски температури, промишлени замърсители и т.н.

Важна особеност на ‘’бронираната’’ входна врата е касата, върху която се монтира. За разлика от стандартните модели, при които касите са основно от дървесина, тук имаме рамка, изработена от изключително здрава стомана, която е допълнително уребрена и подсилена, така че да може да издържи значително по-тежкото крило на вратата.

Тъй като самата функция на блиндираните врати налага да се използват по-плътни ламаринени листи, това води до драстично увеличаване на тяхното тегло. Една много тежка врата води до по-бързо износване на носещите компоненти (пантите) и до увисване, което може да компрометира напълно специфичното заключване на вратата. Моделите със стандартен размер по-рядко се сблъскват с описаните по-горе проблеми. При изработка по индивидуални размери на врати с по-голяма широчина е необходимо да се поставят допълнителен брой подсилени панти.

Заключващи системи


Това, което прави блиндираните врати толкова сигурни срещу набезите на крадците не е тяхната плътност и здравина, а видът и броят на заключващите системи, с които са оборудвани. Този клас входни врати се отличават с наличието на специално проектирани заключващи системи и панти, които предотвратяват всякакви опити за проникване с взлом. Моделите с най-ниска степен на сигурност използват най-малко две независими заключващи системи от типа моноблок, допълнени от секретна брава тип резе, която обикновено остава скрита от погледа.

Самите патрони, които остават от външната страна на крилото би трябвало да имат бронировка с вдлъбнати капачки, против разпробиване. Допълнителна сигурност срещу отваряне на вратата от посоката на пантите е наличието на пасивни шипове, които при затворено положение на крилото влизат до няколко сантиметра в касата.

Монтаж


Монтажът е ключов фактор за сигурността на всички блиндирани врати. Тъй като една такава врата се монтира по много специфична технология е задължително поставянето да се извърши от професионалист, а най-добре от лицензирана фирма, доказала своята коректност към клиентите - това ще елиминира вероятността външни лица да научат къде се намират стратегическите места и заключващи точки. Професионалният монтаж не само ще повиши функционалността и ефективността на входната врата, но и ще намали опасността от преждевременно износване на носещите компоненти.

0 comments:

Публикуване на коментар