четвъртък, 14 септември 2017 г.

14.9.17
Макар и често пренебрегван, гаражът е едно най-важните помещения в една къща, а често и най-голямото като площ. Гаражът се използва ежедневно, а понякога и няколко пъти дневно, изпълнявайки функцията на място за съхранение – ако не на автомобила, то поне на голям брой други вещи. Гаражът бива възприеман като пристройка, макар че все по-често и у нас той заема приземния етаж на жилищната сграда (кооперация или къща) и представлява входна точка, през която освен обитателите, достъп имат и всички външни фактори като влага, студ и топлина.

Защо гаражът трябва да бъде изолиран?

Какъв е смисълът да изолирате всяко друго жилищно помещение,ако въздухът и водата имат възможност да нахлуват свободно през вашия гараж? При това, този тип помещения са известни с неблагоприятните си температури – горещи през лятото и мразовити през зимата. Независимо от неговата площ и моментно предназначение, гаражът се нуждае от изолация по няколко причини:

· Ограничаване на свободното преминаване на студен/горещ въздух;

· От съображения за безопасност;

· С цел повишаване на енергийната ефективност и понижаване на разходите.

Ако гаражът е непосредствено свързан с дома, веднага след неговото изолиране ще забележите спад в сметките за отопление и климатизация. Освен това, изолацията често е пожаро-предпазваща, което, предвид съхранението на запалими течности в помещението, е фактор с огромно значение.

Относно компонентите, подлежащи на изолиране, ще изтъкнем, че е добре да се изолира всяка вертикална и хоризонтална стена, включително вратата, за която има удачни готови комплекти, които запечатват добре и предотвратяват проблемни въздушни пролуки. Започвайки операцията, е желателно да изолирате както вътрешните (тези, отстоящи към основната сграда), така и външните стени, а също и тавана, особено ако над гаража се намира обитаемо жилищно помещение.

Коя е подходящата изолация за гаража?

Има няколко варианта, относно избора на изолация. Всеки от тях зависи от отделения бюджет, независимо дали ще изолирате сами или ще наемете изпълнител, както и от личните нужди и предпочитания:

Полагаща се изолация

Най-често използваният материал представлява памучно фибро-стъкло, което е сравнително изгодно като цена и не съвсем сложно за поставяне. Имайте предвид, че поставената изолация се нуждае от запечатване, за да бъде ефективна. Най-често за целта се използва гипсокартон с по-малка плътност за стените и с по-голяма за тавана. При липса на умения, възможност и време да го направите сами, ще ви е нужна помощта на специалист, което ще добави към цената на операцията.

Безшевна ‘’вдухана’’ изолация

Ако вече сте поставили гипсокартон върху стените на гаража, но сте пропуснали да изолирате, има един много приемлив вариант – вдуханата изолация от целулозни влакна. Предимството на този метод е, че не се налага демонтаж или преинсталация на обшивката. Този тип изолация, както подсказва самото ѝ име се ‘’вдухва’’ чрез специална машина за вдухване (помпа под налягане) през предварително направен за целта не особено голям отвор. След равномерното разпределяне на фибрите отворът отново се запечатва. Това е малко по-скъпа опция, тъй като операцията се извършва от специализирани фирми, които работят на твърда тарифа, без значение от площта и времето, необходимо за изпълнение.

Полиуретанова пяна

В случай, че не желаете да полагате гипсокартон, можете да запечатате положената вече изолация с полиуретанова пяна. Това е ниско бюджетен вариант, който спокойно можете да изпълните и сами. Важно е обаче да съобразите този материал с местните строителни норми. Пяната, която ще използвате трябва да има лъчиста бариера и да бъде пожароустойчива.

0 comments:

Публикуване на коментар