петък, 12 април 2019 г.

12.4.19
модерни осветителни тела
Изкуственото осветление е било признак на благосъстояние и добре уредена градска инфраструктура преди няколко столетия. То е необходимост още от древността и изследванията в областта на физиката след средните векове насочват интересът на мнозина физици към създаването на алтернативи на керосиновите и газови лампи, които да светят без влагане на толкова материални ресурси.

Електрическият ток и функциите му – революционното откритие на 18-19 век, създават нови източници на светлина. Електрическа крушка с нагреваема жичка, неонови и луминесцентни лампи навлизат в бита и преобразяват визията му.

Днес те още са актуални и заедно с техни осъвременени варианти оформят няколко категории модерни осветителни тела. Благодарение на които интериорът, фасадните сградни площи, парковете, градините и откритите градски пространства са залети със светлина и изключително привлекателни денем и нощем.

Осветление за интериор и екстериор

Осветителните тела за дом, офис, заведение, салон и други видове интериорни зони не се отличават с особени акценти от осветлението за фасади и открити терени. Според визията си те се отличават най-общо като висящи, правостоящи и вградени (с прибран монтаж), а дизайнът им е оригинална комбинация от корпусни детайли от метал, дървесина и усъвършенствани версии на стъкло. 

Материалите на изработка имат огромна роля за привлекателността на модерните осветители. Същевременно, те предлагат предимството защита - от вода, влага, едри и дребни прахови частици. Метал с лъскава сребриста и златиста текстура, заздравен от хромирано покритие, прахово боядисана стомана и висококачествени полимери (полистирен, полипропилен и поликарбонат) и ABS пластмаса откриваме вплетени в прекрасни композиции със стъкло и фин текстил.

Прозрачните стъклени дифузьори отстъпват пред матирано, ръчно рисувано, лазерно гравирано стъкло и цветни витражи, оловни кристали, опалово, ониксово и кварцово стъкло, полимерни пластмаси и плътните стъклени LED диоди. Лампи тип спотове от рода на прожекторите са друго актуално осветително тяло с насочен светлинен поток, регулиран от определен брой лещи. Производителите обединяват материалите в хиляди оригинални визуални решения. Визията на осветителните тела ги класифицира в няколко общи категории:

  • Полилеи
  • Плафони и плафониери
  • Аплици
  • Лампиони
  • Настолни и работни лампи
  • Спотове
  • Пендели
  • Луни за прибран монтаж
Осветлението за фасада и градина е с корпус, защитен от силен вятър, температурни амплитуди, влага, прах и индустриални замърсители. Рейтингът за водоустойчивост трябва да е водещ фактор при избор на такъв тип осветително тяло, като специалистите съветват за насочване към продукт с маркировка, не по-малка от 4 за втората цифра (IP-4). Такъв рейтинг обозначава защита срещу водни пръски от всички посоки и е гаранция за устойчивост на влага и дъжд.

Модерни осветителни системи със сензори и контрол от мобилно приложение

Съвременните производители проектират системи за “интелигентно” осветяване, които обезсмислят функциите на електрическите ключове. Те се активират автоматично, след “угасването” на естественият светлинен поток. Така при влизане в помещение или пристъпване в откритата площ на двор, градина, парк или след доближаване до сградната фасада, светлината се включва.

За целта осветителните лампи са оборудвани и със сензор за движение с различен периметър на обхват. Той регистрира присъствие, при което оформя светлинна “пътека” с широк диаметър. Вградените сензори не са единствената модернизация. Производителите използват Wi-Fi контролер за регулиране на силата, интензивността и дори цветът на изкуствено осветление.

Човек може собственоръчно да проектира домашният, офисен и градински интериор, създавайки светлинни ефекти чрез мобилно приложение. Някои от тези апликации позволяват и безжично управление с гласова команда. Модерната концепция за контрол върху светлината се съчетава прекрасно с ярката многоцветна температура на RGBW LED устройствата.

0 comments:

Публикуване на коментар