събота, 6 април 2019 г.

6.4.19
автоматика за врати
Дистанционното управление на преградните компоненти във вътрешни и външни пространства – врати и витрини, е разпространено от десетилетия. Постепенно този тип контрол се популяризира и открива приложение в различни съоръжения и аксесоари - сенници, тенти, щори, бариери, решетки и други видове механизми, служещи като ограден и охранителен елемент. Такива съоръжения можете по-подробно да видите в сайта на Евроматика.

Конструкция

Основният елемент от автоматиката за врати е задвижващият елемент, представен от електромеханичен или хидравличен двигател. В съвременният си вариант, движението му е усъвършенствано с амперметрични изключватели, деблокиращи устройства и редуктори за плавен старт и финал на цикълът отваряне-затваряне. Приемо-предавателни фотоклетки, комуникиращи чрез инфрачервено излъчване, засичат препятствия по време на задвижващият цикъл и са изключително значим елемент от обезопасяването на работата им.

Усъвършенстваните автоматики обикновено се задвижват с реверсивни асинхронни двигатели. Вграден контролен блок за програмиране на движението, радиоприемник за дистанционно управление и светлинна сигнализация, създават модерната версия на тази конструкция.

Механичното отключване също е предвидено, в случаи на прекъснато електрозахранване. Повечето задвижвания разполагат с пространство за инсталация на електрически батерии (или акумулаторен UPS), които осигуряват непрекъснато захранване при изключено електричество, а сред тях се предлагат и много варианти, управлявани с механични бутони.

Автоматиките са проектирани за прегради с разнообразна конструкция и осигуряват различен тип задвижване. Между тях се отличават модели за автоматизация на няколко типа огради, инудстриална и гаражна врата:

· Плъзгащи;

· Двукрили портални врати на панти;

· Ролетни;

· Промишлени секционни;

· Сенници и тенти;

· Ролетни щори;

· Автоматични бариери;

Както при повечето автоматизирани съоръжения, контролният блок е сред най-значимите елементи за действието им. Той организира всички работни функции на задвижващата система, включително двигателят, светлинната индикация, честота на захранването, скорост на движение, отваряне/затваряне, обезопасителните фотоклетки и други аксесоари, монтирани на различни позиции по вратата/съоръжението.

Устройството обикновено работи с няколко канала и работни режими, а настройката му също се извършва по дигитален път. То е оборудвано с множество портове, чрез които се окабеляват отделните части на системата: индикиращите фотоклетки, кодова клавиатура, светлинна сигнализация и др.

Безопасност и удобство – главните положителни фактори на автоматизираното задвижване, са оптимизирани от дистанционните управления с удължен периметър на излъчване и променлив “динамичен” код при всяко следващо отключване. Отключване е възможно от разстояние над 50 м., а дистанционното може да се програмира за комбинирано отваряне на гаражна, портална и входна преграда.

Предимствата на автоматиките за врати

Автоматизацията цели съхраняване на целостта и работният капацитет на определено съоръжение. В случаят с вратите и порталите, те предотвратяват износването на крепежи, свързващи и носещи механизми, амортизацията им вследствие на конденз от проникнала в основният материал вода. Последният тип защита е с особено предимство за външни гаражни портали, които са изложени на много широки температурни амплитуди. Затова и модерният вариант на тези конструкции е с изолационна “подплата” от полипропилен.

Безопасността, бързината и удобството, споменати по-горе, са необходимост в съвременният начин на живот. Автоматиките ги осигуряват в най-подходящата разновидност за преградни съоръжения от всякакъв тип и материал, които освен това са достъпни на много изгодни цени.

0 comments:

Публикуване на коментар