понеделник, 14 октомври 2019 г.

14.10.19

порцеланови плочки

Практически погледнато, порцеланът не е материал, подходящ за подови настилки. В историята първите плочки са били направени от керамика и камък. Първите порцеланови плочки са се появили през 15 век в Китай. В Европа са били използвани за облицоване на стените на някои дворци. Днес порцеланови плочки могат да си позволят не само знатните особи, но и всеки потребител и любител. 

Производство

Порцелановите плочки се правят от глина и се пекат на много висока температура, след което се поставя глазура. На практика, порцеланът е вид керамика, но създадена по специална технология. Порцеланът, в някои случаи, е по-плътен от керамиката, което го прави устойчив на замръзване и подходящ за открити пространства. За да се задържи глазурата, повърхността на плочката се набраздява, което я прави пореста и податлива на оцветяване. Затова се препоръчва избраното от Вас лепило за плочки да бъде в подходящ цвят.

Порцелановите плочки съдържат 50% фелдшпат (скалообразуващ минерал), 30-40% бяла глина, каолин и до 15% кварц. Резултатът? Здрава и плътна плочка, издръжлива, устойчива на замърсяване и химически препарати. Практически е непроницаема за вода, така че няма да имате проблем с хидроизолацията, стига да използвате подходящ силикон за уплътнение на ръбовете.

Употреба
Порцелановата плочка е по-издръжлива от керамичната. Това прави и цената им по-висока. Порцелановите плочки могат да осигурят добра хидроизолация, което ги прави подходящи за банята и кухнята, но могат да се ползват и в други помещения, особено като декоративни елементи.

Недостатъци
Порцелановите плочки са по-плътни, което ги прави по-тежки и трудни за обработка, в сравнение с обикновените плочки. Това означава, че и лепилото за плочки трябва да е по-яко и да има способността да изсъхва бързо. Рязането на порцеланови плочки изисква друг тип инструменти, което може да увеличи разходите Ви по ремонта. Има много начини да разрежете тези плочки, но най-ефективният е да намокрите триона за плочки. Това ще го направи по-гъвкав, а рязането ще мине по-гладко.

Дизайн и приложение
Ако искате да облицовате с порцеланови плочки Вашата баня или тоалетна, можете да се спрете на успокояващи и релаксиращи мотиви. Тук са подходящи дизайните, имитиращи камък, шисти, мраморни нишки и прочие. Всеки ден ще се чувствате като в СПА център.

Ако декорирате кухнята, трапезарията или дневната, заложете на по-ярките и изразителни цветове. Порцеланът, имитиращ дърво, създава усещане за уют и винтидж визия. Ако сте фенове на по-модерния вид, потърсете порцеланови модели с триизмерен вид, огледални или с индивидуални шарки. Ако се двоумите, винаги можете да използвате различни видове цветове, нюанси и повърхности, които да се преливат и застъпват.

0 comments:

Публикуване на коментар