сряда, 12 февруари 2014 г.

12.2.14
наем или закупуване на имот
Преди финансовата криза, популярно беше схващането, че почти винаги е по-добре да имате собствен дом, отколкото да живеете под наем. Тогава изглеждаше, че цените на жилищата постоянно се покачват, така че нямаше причина да плащате на хазяи, ако имате възможност да плащате за ипотека или кредит. След икономическият срив обаче, цените жилищата станаха по-нестабилни, и много хора правейки си проста сметка, решиха, че наемането на апартамент ще им бъде по-изгодно от покупката на такъв.

Ситуация при всяко домакинство е различна, но когато се правят сметки, доста хора не вземат предвид различните правни и данъчни предимства на собствеността. В някои случаи тези предимства могат коренно да променят цифрите. Ето и някои от тях:

Притежаването на собствено жилище обикновено увеличава кредитния ви рейтинг.  Това може да ви спести много пари, когато кандидатствате за кредит. Сигурно сте забелязали, че един от най- често задаваните въпроси кредитните бланки е дали притежавате имот или живеете под наем.

Ако имате ипотека с фиксиран лихвен процент, вие винаги ще знаете колко дължите, и няма да се притеснявате за изненадващи покачвания на наема. Такава ипотека би била много изгодна при покачваща се инфлация, тъй като реалната сума, която дължите всеки месец намалява. Неприятно, но факт е, че при моментно повишение в цените на имотите или в търсенето на такива, често води до повишаване цената на наема.

Никога няма да се притеснявате че ще се наложи да се местите, ако хазяинът откаже да поднови договора за наем. Понякога е доста трудно да получите одобрение от наемодателя, който има редица изисквания към вас. Освен това няма нужда да се съобразявате със собственика ако решите да пребоядисате или да направите генерални интериорни промени според вашия вкус. Както знаете, хората са различни и не винаги може да се стигне до някаква уговорка, която удовлетворява всички страни. Вашият дом си е ваш и можете да правите каквото ви хареса с него.

0 comments:

Публикуване на коментар