вторник, 25 март 2014 г.

25.3.14
доволен клиент
В една индустрия, където средностатистическия потребител не закупува апартамент всеки ден или месец, създаването на страхотно впечатление е задължително. Така вашият клиент ще се сети за вас когато отново купува имот, без значение дали е след пет или десет години.

Разбира се, всички сделки са различни, но има някои специфични изисквания, които се срещат при всеки потенциален купувач на къща. В качеството си на агент за недвижими имоти, е важно да използвате вашия опит и знания, за да бъде клиента винаги в час какво се случва по време на целия процес, свързан с покупко-продажбата. Без значение дали те купуват жилище за първи път или не, това може да бъде много стресиращ период, а задачата на брокера е всичко да мине по мед и масло.

Какво ви отличава?

Вашите потенциални клиенти искат да знаят какъв човек сте, както в професионален, така и в личен план. Важно е, да можете ясно да определите своите уникални качества, и това, което ви отличава от конкурентите.

Кои от следните качества описват вашата личност?

        Страстен
        Непоколебим
        Решителен
        Съчувствен
        Чувствителен
        Възприемчив
        Предприемчив
        Оптимист
        Упорит
        Очарователен
        Уверен
        Окуражителен

Направете списък на най-добрите си три черти на характера и преценете как те оказват положително въздействие върху клиентите. Вашите уникални качества определят не само кой сте, но и какъв бизнес и фирма представлявате. Правилното използване на тези качества ще ви позволи да привлечете точните клиенти за вашия бизнес.

Какво могат да очакват клиентите ви?

Нищо не е по-разочароващо от незадоволените очаквания. Още при първата среща с потенциалния клиент, трябва да го запознаете с нещата, които реално може да очаква от началото до края на процеса по покупко-продажбата на имот. Така ще избегнете всякакви недоразумения впоследствие.

Отдадени ли сте?

Обичате ли това, което правите и показвате ли го? Клиентите могат да усетят дали сте отдаден на работата си или просто чакате да мине работното време. Ако отделям достатъчно време и внимание на бизнеса с имоти, клиентите ще бъдат готови да ви обърнат подобаващо внимание.

0 comments:

Публикуване на коментар