понеделник, 26 май 2014 г.

26.5.14
апартамент студио
Според българското законодателство, няма такъв тип жилище. Също, според него няма и такава дума, с която да се формулира който и да е  тип помещение. Думата ‘’студио’’ е възникнала, като синоним на родната ‘’ателие’’, която е описана в някои разпоредби, като помещение предназначено за творчество. Поради интереса на доста чужденци към компактни обитаеми помещения, българските брокери започват да използват думата, за да не се налага да обясняват на чуждите купувачи, какво е ателие.

Студиото е едностайно помещение със собствен санитарен възел. Това е всичко, което ще получите ако наемете или закупите такъв имот. За много хора, които живеят сами неговата малка площ е напълно достатъчна. Друг е въпросът, дали според родното законодателство имате право да ползвате това помещение, като постоянно жилище и отговорът е – не. Но пък кой може да докаже, че обитавайки жилището, вие не творите денонощно?

На практика никой. И никой няма да си направи труда да проверява. Важно е обаче, когато наемете или закупите такъв тип помещение да се уверите, че с някоя малка архитектурна промяна, като изграждането на килер например, не са ви излъгали, че ползвате апартамент, тъй като цените и данъчната тежест не биха отговаряли на реалните характеристики на имота.

Предимството на това малко жилище е, че пестите от поддръжката на различни разделителни стени, което е чудесно ако вие сте единствен обитател. Недостатъкът е, че нямате възможност за усамотение, ако живеете с друг човек, но  можете да отделите с параван секторът, в който се намира леглото, обособявайки го, като личен кът, когато се налага да приемате външни хора.

0 comments:

Публикуване на коментар