сряда, 22 юли 2015 г.

22.7.15
хидроизолация на терасата
Притежавате ли открити тераси в жилището си? Ако е така, то вие сте късметлии. Вече е доста срещано явление, тези открити площи да бъдат остъклявани и затваряни, така че да се разшири вътрешната площ на дома. А всъщност няма нищо по-приятно от това човек да излезе на терасата или балкона си, особено през летния сезон, но за тази цел повече от наложително да се положи хидроизолация на тераса.

Тези съоръжения са от покривен тип и както се грижите за покрива си, така и трябва да обърнете подобаващо внимание и на тях.

Причини за полагане на хидроизолация.


Откритите тераси са подложени на постоянните атмосферни влияния. Те, точно като покривните конструкции, трябва да са много издържливи на дъжд, сняг, град, мъгли, температурни разлики, UV-лъчи и индустриални газове. Всеки един от изброените фактори оказва негативно влияние върху терасите и намалява експлоатационния им период.

Терасите са един от възможните пътища на влагата, която може да достигне до жилището ви. Особено, ако под тях се намират помещения. Никак не са рядкост случаите на течове от терасите, който нанасят щети и създават предпоставки за големи ремонтни дейности в домовете.

Не трябва да се подценява и създаването на големи температурни разлики. Когато помещението под терасата се отоплява през зимата или охлажда през лятото, е съвсем нормално да се достигне до разлика от порядъка на 100°, която неминуеми предизвиква появата на линейни разширения по плочите.

Матиралите, от който можете да направите хидроизолация на терасата си, са най-различни. Можете да съобразите избора си според спецификите и бюджета си. Препоръчително е да насочите вниманието си към двукомпонентните хидроизолации или битумните. Те са едни от най-качествените варианти.

Самият живот на хидроизолацията зависи от климатичните условия на околната среда, от качествените характеристики на избрания материал и начина на поставянето й. Добре е, ако забележите износване на старата изолация, да поставите подплатена хидроизолация.

Двойните изолации са тези, които ще ви дадат най-добрата защита от проникване на влага в дома ви. Много от собствениците избират именно този вариант, за да са по-спокойни и сигурни, а самият той е по-издръжлив във времето.

При полагането на хидроизолация на тераса е добре да се обърнете към професионална фирма с доказани резултати и дълъг опит. Както споменахме самото поставяне има също толкова ключово значение. Детайли като окабеляване, отводнителна система и връзката със стените на терасите са също толкова съществени и значими. Има определени правила и изисквания, които трябва да бъдат спазени, за да се изпълни с максимално добро качество поставянето на хидроизолация.

Много по-добре би било да съчетаете хидроизолацията с топлоизолация. Само така ще имате идеална защита на помещенията под терасите. Освен предотвратяване навлизането на влага, ще получите и подобряване на енергийната ефективност на жилището си. Споменатите помещения няма да прегряват през топлите дни, нито да замръзват през студените.

Сега сами разбирате, че хидроизолацията на терасите не е прищявка, наложила се в последните десетилетия. Тя е естествено продължение на развиващите се техники и технологии използвани в строителството и е напълно нормален отговор на стремежа на всеки човек да защити в пълна степен дома и семейството си.

0 comments:

Публикуване на коментар