сряда, 2 септември 2015 г.

2.9.15
Поставяне на битумни керемиди
Битумните керемиди все по-често се налагат, като избор за покривно покритие. Това задължително се забелязва при новоизградените покриви, но много често, в последните години се случва, някой собственик да вземе твърдото решение за поставяне на битумни керемиди на мястото на старите керамични или циментови такива.

Причините да се заменят керамичните керемиди с битумни са много и винаги основателни – битумът има много по-добри технически характеристики и по-висока устойчивост, от класическите покривни керемиди, поради което е все по-предпочитана покривна настилка и от собствениците и от строителните фирми.

Как се стига до решението да се поставят битумни керемиди?


До това решение се стига след задълбочен анализ на всички ‘’За’’ и ‘’Против’’, защото битумните керемиди не са евтина покривна настилка. Честото ремонтиране на керемидения покрив, обаче поглъща не малко средства, а това трудно може да убегне на един собственик на къща. Една елементарна сметка може да покаже, че е по-добре да платиш голяма сума веднъж, отколкото по-малки суми, но редовно.

Кои са най-честите причини за поставяне на битумни керемиди?


1.Стръмен и висок покрив. 

Някои покриви имат много сложна геометрия, което ги отличава от всички останали покриви. Тяхната атрактивност, обаче си има много висока цена – те се поддържат много трудно. Един керемиден покрив се нуждае от редовна поддръжка, но когато, да се качиш върху него, за да го ремонтираш е твърде сложно и опасно, поддръжката става почти невъзможна, а покривът се занемарява и разрушава – с него и цялата сграда.

Поставянето на битумни керемиди ще спести на собственика на стръмен и сложен покрив нуждата от чести поправки и поддръжка. Битумът има изключителна здравина, висока устойчивост на стареене и перфектни влаго и шумоизолиращи свойства. Благодарение на битумните керемиди, покривът ще бъде здрав поне около 40-50 години, което означава, че ще бъде атрактивен, но не и опасен и скъп за своя собственик.

2. Проблемна покривна конструкция. 

При изграждането на един покрив, конструкцията не винаги е правилно съобразена с тежестта на покривното покритие. Керамичните и циментовите керемиди са невероятно тежки – достигат до тегло от 45-50кг./кв.м, а една слаба дървена конструкция трудно може да издържи такова натоварване. Вместо да променя или подсилва и укрепя слабата дървена конструкция, собственикът взема решение просто да постави битумни керемиди на мястото на тежките керамични цигли.

3.Желание за подобряване визията на покрива. 

Тази причина е най-рядко срещана, но тя е не по-малко основателна. Ако имате един красив дом, защо да не допълните неговата привлекателна визия, придавайки на покрива по-висока естетическа стойност? Битумните керемиди се предлагат в огромно разнообразие от цветове и форми и всеки може да направи своя покрив уникален и неповторим – освен изключително здрав и надежден, разбира се.

0 comments:

Публикуване на коментар