петък, 6 ноември 2015 г.

6.11.15
Рисковете от мълнии не са еднакво високи във всички части на света. Опасността да ви удари гръм е значително по-висока в топлите региони на нашата планета, където в атмосферата може да се генерира много голямо напрежение. Мълниезащитата обаче е задължение и отговорност на всеки човек, защото ако върху вашият дом падне гръм, а той не е защитен резултатите могат да са катастрофални.

България на картата…
България със сигурност не е най-рисковото място на света щом става дума за мълнии, но ако разгледате една карта на Европа ще видите, че нашата страна, заедно с Гърция, Испания, Италия или Франция, се оказва по-често под риск от гръмотевични бури и съответно мълнии, отколкото повечето други страни на континента.

Рисковете през годината…
Както рисковете в различните части на света се различава, така е и през годината са различните части от годината. По нашите ширини съответно най-много гръмотевични бури възникват през сезона от май до септември, като обикновено най-често това се случва през втората половина на юни и първата половина на юли.

Кои сгради са най-застрашени?
Никоя сграда, независимо каква е тя, не е застрахована от това, че няма да бъде улучена от мълния. Това може да се случи на всяка конструкция без изградена защита от мълнии по време на гръмотевична буря. Във всеки случай, има големи разлики в степента на риск. Така например, високите сгради, особено ако наоколо няма други високи постройки, обикновено отнасят най-много мълнии по време на гръмотевична буря, ето защо при тях е много важно да бъдат изчислени абсолютно всички възможности за да се подобри или подсили мълниезащитата.

Не само сградите са в риск…
По време на гръмотевична буря мълниите могат да ударят различни конструкции, например електрически стълбове, стълбовете на уличното осветление, дървета и много други. Ето защо много често и в редица страни по света се практикува монтиране на гръмоотводи в близост например до много големи дървета, които биха могли да привлекат някоя мълния и да пострадат по време на буря.

Защо обикновено мълниезащитата се изгражда на най-високото място на сградата?


Всъщност мълниезащитата не се изгражда на най-високото място на сградата, а започва от най-високата и точка и завършва под земята, където на безопасно място да се отведе мълнията след като е паднала върху гръмоотвода. Именно той се монтира на най-високото място а целта е много проста. Когато електрическият заряд на мълнията поеме към земята, той търси най-краткото разстояние и най-бързия път до земята. Ето защо, ако гръмоотводът стърчи над най-високата част на сградата, именно той ще привлече мълнията и тя безопасно ще бъде отведена по специално изградена система под земята.

Има значение и материалът, от който е изградена системата за защита от мълнии…


Едно е от огромно значение, а именно материалът да има изключително голяма проводимост. Ето защо гръмоотводът задължително се изработва от метал. Металът освен това може не само да преведе мощния електрически заряд без в самия гръмоотвод да има каквито и да е поражения. Мълнията за пореден път се привлича от най-малкото съпротивление и удря именно металните повърхности, тъй като те позволяват да достигне земята най-бързо и лесно.

Достатъчен ли е един гръмоотвод?
Много хора си мислят, че един гръмоотвод е напълно достатъчен, но всъщност в повечето случаи това е изключително погрешно. Един гръмоотвод може да обезопаси малка площ и ако покривът на вашата жилищна сграда, или офис, или частна къща е по-голям, а в същото време има само един гръмоотвод, той всъщност е изложен на риск, защото гръмоотводът покрива определен периметър. Ето защо, повечето къщи и други сгради с по-широка площ на покрива разчитат на няколко гръмоотвода. Има също така и някои други правила. Едно от тях е да не се монтира крайния гръмоотвод далеч от ръба на сградата, особено ако покривът е плосък.

Не изграждайте системата си за защита от мълнии сами…
Специалисти в областта на мълниезащитата постоянно призовават хората да не разчитат на собствените си умения при изграждането на системи за защита от мълнии, защото това си е цяла наука и нещата далеч не изглеждат толкова прости, колкото на хората им се струва. Системата се изгражда внимателно и прецизно, с много изчисления. Всъщност, някои хора постъпват неразумно и се опитват да изградят тези системи в домовете си сами, с което поставят своята собственост и още по-лошо - своето семейство - в голям риск по време на буря. Всъщност, лошо изградената система за защита от мълнии може да бъде не само безполезна, но тя може да бъде и много опасна, защото освен, че няма да може да защити вашия дом, тя може дори да привлече някоя мълния върху него.

Как да изберем добра система за защита от мълнии?


Най-добре е да се доверите на мнението на опитни специалисти. Те ще ви кажат какви са разликите между различните системи за защита от мълнии и колко ще ви струва изграждането на цялата защита, а вие ще прецените коя опция е най-добра за вас и най-много ви допада. Съществуват някои съвременни системи от най-ново поколение, които не само ще защитят дома ви, но те дори ще неутрализират мълнията още преди да е паднала върху вашия дом, офис или вила. Този тип системи предусещат наближаването на мълнията и отвръщат с противоположен заряд, което я обезврежда още във въздуха.

0 comments:

Публикуване на коментар