понеделник, 3 февруари 2020 г.

3.2.20

Българинът и кризата: Как да подобрим начина си на живот

Днес хората вземат заеми и то доста активно, като получените суми се изразходват за най-различни цели – покупка, почивка, ремонт на жилището, обучение и много други. Кредите не са лошо нещо, а дори точно обратното – те се превръщат в истински приятел и помощник на модерния човек, но както и всяко едно друго улеснение в живота, вие трябва да знаете как да работите с него, иначе става напълно безсмислено.

Ето защо може да се каже, че за някои от хората кредитите са голяма благословия, а за други – проклятие. Разликата между двата типа потребители се крие само в способността им да използват кредитите в своя полза и в нищо друго. Но нека разгледаме по-конкретни примери за това.

Как става така, че умните хора умеят да използват кредита като един много полезен и ефективен инструмент, за да направят живота си по-добър, а други, уж не по-малко умни от тях, не успяват?

Истината е, че втория тип хора възприемат кредита по различен начин и гледат на него по-скоро като на безплатна плячка, която могат да си позволят да пръснат безразсъдно. Всъщност, кредитът е инструмент, с който да съумеете да подобрите вашия живот и след неговото изплащане да сте с различен, по-престижен статут, но за такова едно мислене се изискват и съответните познания и нагласи. Защото ако човек взема кредит, то трябва предварително да е изчислил и преценил ползите от него, а не да го прави просто по инерция, например, защото други хора теглят заеми и той не иска да остане по-назад.

Когато планираме даден ход, то тогава имаме и много по-голям шанс да успеем, а когато работим без план, нещата могат много лесно да се объркат. Това е разликата между хората, съзнаващи ясно не само ползите, но и отговорностите, свързани с тегленето на кредити и тези, които виждат само моментната изгода. Ето защо за някои този финансов инструмент е безценен, а за други се превръща в бреме – вие от кои искате да бъдете?

0 comments:

Публикуване на коментар