понеделник, 3 февруари 2020 г.

3.2.20

Техники за визуално разширяване на пространството в малки бани

Ако разполагаме с баня, която не е толкова голяма, колкото би ни се искало, можем поне да я направим да изглежда по-просторна с помощта на няколко трика. Кои са те?
Вероятно сте чували, че за малките бани е препоръчително, при избора на материали за подова настилка и за облицовка на стените, да използвате плочки с лъскава повърхност и задължително в светли нюанси. Това изобщо не е случайно, защото отразявайки светлината /подобно на ефекта на огледалото/, те създават илюзията за повече простор и свобода.

Друг популярен трик за малката баня е да заложите на окачен санитарен фаянс и мебели. Това също ще спомогне да се създаде усещане за лекота. Освен това, подобно обзавеждане има и по-компактни размери, което също е добре дошло.

Когато обмисляте разположението на отделните и най-важни елементи от декора, подредете ги така, че центърът на помещението да остане свободен.

Защо това е толкова важно? Защото нищо друго не създава по-голямо усещане за простор, колкото един свободен от мебели или други елементи център. Този трик работи дори и по отношение на усещането за ред. Ако разпределите така мебелировката, баня ще изглежда далеч по-подредена и чиста.

И обратно – разположените неправилно или пък разхвърляни мебели и санитарен фаянс със сигурност ще създадат илюзия за още по-малко и неугледно пространство.

Цветът и текстурата на плочките са още един много важен детайл. Твърде големите и решени в ярки цветове плочки ще подчертаят още повече липсата на пространство. Плочките за облицовка на стените и пода трябва да са фини и да бъдат селектирани внимателно, като се даде превес на светлите нюанси.

Лъскав таван, който е облицован с огледална повърхност /фолио, пластмасови панели или други подобни материали/ е друго чудесно средство за визуално разширяване на пространството.

Огледалните повърхности отразяват светлинните лъчи и създават усещане за повече свобода. С тяхна помощ можете значително да увеличите усещането за простор и да направите банята още по-привлекателна.

0 comments:

Публикуване на коментар