понеделник, 20 юни 2022 г.

20.6.22
Стилът "Рустик" е на върха на модата в обзавеждането, а неразделна част от него са стените, боядисани със специални бои за постигането на мраморен ефект. Характерно за този ефект е меланжирания цвят в една и съща тоналност и огледално гладката повърхност. Това покритие се прави много трудно и е повече от желателно да се използва майстор.

От голямо значение е подготовката на повърхността. Стената трябва да бъде задължително гладка, въпреки че се допускат известни неравности. Колкото е по-равна, толкова по-икономично и по-евтино ще излезе покритието. Основата може да е гипсова шпакловка, или гипскартон. Върху тази основа се поставя специален грунд.

В определени случаи нанасянето на грунда се прави с дунапреново, едропоресто мече, като цялата стена става на иглички. След това отгоре се заглажда със специална пластмасова шпакла. Грунда се нанася за да се запълнят всички микропори и по този начин стената да се запечати максимално, което намалява разхода на основната боя.

3-4 нюанса

Върху грунда се нанася основната боя. Често тя е бяла и се тонира впоследствие. В зависимост от добавения оцветител се постига различна наситеност на цвета. Обикновено основният слой се прави максимално тъмен, а отгоре се нанасят допълнителни по-светли слоеве със специални мечета. Точно с допълнителния слой се правят и различните фигури, с които се постига мраморния ефект.

Специална вакса

Завършващият слой е прозрачна вакса. Тя се нанася със специална шпакла и с нея се постига огледалното заглаждане. Допълнително майсторите дозаглаждат със вълнени кърпи, което е важно за характерния отблясък на покритието. Ваксата се продава отделно и всеки трябва да съорази количеството, които купува със големината на стените.

Пластмасови инструменти

Независимо дали се нанася с обикновена шпакла, маламашка, или със специални уреди, задължително се работи с инструменти от неръждавейка. Другият вариант са новите модерни пластмасови шпакли, с които се постигат редица допълнителни ефекти. Цената на специалните инструменти е висока, но тя е от значение единствено, ако сами решите да постигнете мраморния ефект.

Материалът

както и работата, излизат скъпо. Цената на килограм оригинална боя се влияе пряко от наситеността на цвета. Разходната норма също е висока, защото се поставят няколко слоя. При добра предварителна подготовка разходът се движи от 300 до 350 грама за квадратен метър. Това означава, че за една стандартна стая с височина на тавана от 2,70 метра и обща квадратура на стените от 46 квадратни метра.

Научете повече в сайта www.atek.bg

0 comments:

Публикуване на коментар