понеделник, 3 октомври 2022 г.

3.10.22
самозалепващ тапет

Все повече хора решават да декорират стените в дома си със самозалепващи се, вместо с традиционни тапети. Това е нов вид материал, доста сходен като свойства и характеристики със самозалепващите фолиа. Стенните покрития се предлагат в множество варианти, включително за бани и кухни. Какви видове предлага пазара и какво е тяхното приложение в интериорния дизайн – предстои да разберем.

Видове самозалепващи се тапети

Когато говорим за стенните самозалепващи тапети, трябва да направим едно важно уточнение – това не са само един вид продукти. Съществуват множество варианти на тапета за стена, които се различават според материал, структура, вид на покритието (гладко или релеф) и най-вече чисто визуално.

В онлайн каталога на магазин decorat.bg ще срещнете модели, имитиращи камък, тухла и дърво, а също и такива с принтове, характерни за класическите тапети. Цената на този тип покрития е изключително достъпна. Те са нискобюджетно решение за бързи ремонти с резултат - цялостно преобразяване на интериора.

Според вида на материала, тапетите със самозалепващ гръб се делят на:

  • Поливинилхлорид (PVC). Това е най-популярният вид, който се предлага буквално навсякъде. Основата му е слой от поливинилхлорид, който е устойчив на влага, понася температури до + 800⁰C и е евтин материал. Разнообразието от цветове е огромно: от имитация на дърво до почти огледална повърхност;
  • Корк. Корковият слой е малък, само около 1-2 мм, но това е достатъчно, за да осигури на тапета висока естетика и повишена топло и звукоизолация. Импрегнирането с восък повишава устойчивостта на влага и предпазва материала от натрупване на миризми. Този материал е идеален за декориране на спалня и хол, но може да се използва и в кухнята, стига да е далеч от мократа зона;
  • Пенополистирол. Този тапет е направен на базата на плътен, разпенен композитен материал. Има матова повърхност, а плътността и липсата на отблясъци правят възможно успешното скриване на малки повърхностни неравности по стените. Тапетите от този вид имат специфичен релеф, поради което се наричат 3D тапети.

Според вида на повърхността тапетите могат да бъдат разделени на лъскави и матови, огледални и холографски. Последните по принцип са върхът на лукса. Най-търсени за декориране на различни помещения са меките 3D самозалепващи тапети. Те се предлагат под формата на квадратни плочи с размери 70 х 77см с малки отклонения в размера при продуктите на различните производители.

Приложение

Говорейки за приложението на тапетите със самолепяща се основа, отново ще трябва да изтъкнем тяхната универсалност. Материалът е толкова удобен и лесен за използване и се предлага в толкова широка гама от цветове, че предприемчивите интериорни дизайнери са измислили начин да го използват за най-разнообразни цели - очевидни и най-необичайни.

Стенната декорация е първата и основна област на употреба. Самозалепващият тапет ще се справи чудесно като основен декоративен материал, но може да се използва и за създаване на акценти в отделни участъци на помещенията. Тапетите могат да се използват във всяка стая, дори в кухнята и банята. За мокрите помещения се произвеждат тапети, които имитират мозайка и плочки.

Самозалепващите се тапети са чудесно решение и за детската стая, защото могат да се мият и не позволяват натрупването на прах. Препоръчваме ви за детската да изберете меките 3D панели, които допълнително ще обезопасят стените и ще предпазят детето ви от нараняване.

0 comments:

Публикуване на коментар