сряда, 16 ноември 2022 г.

16.11.22

При желание за изработка на кухня по поръчка, съобразно бюджета, трябва да уточним, че това е сравнително сложен процес. Една и съща идея в определен стил или цветова схема може да се реализира по различни начини. Издръжливостта, качеството и цената на мебелите зависят от избора на материали и компоненти – мебелен обков.

При избора на фирма, предлагаща мебели по поръчка, много купувачи разчитат на приблизителни изчисления относно цената на готовия продукт, избират най-евтиния вариант и в резултат на това допускат грешка. Ако не изясните въпроса за материалите на корпус, фасада, плотове, обков и други компоненти, тогава е много вероятно да изгубите и време, и пари.

Материал на корпуса кои са масовите варианти?

Корпусът е базата на мебелната композиция – долен и горен ред шкафове, без фасада (вратички). Когато заявяват, че мебелите са изработени от масив, фурнир или пластмаса, производителите най-често имат предвид корпуса, а не фасадата. За изработка на конструкцията, фирми като Ерастил най-често предлагат на клиентите си ПДЧ и по-рядко MDF.

Разглеждайки каталозите на мебелните компании, доста често ще забележите в описанието на продуктите, че са изработени от ЛПДЧ.Какво всъщност представлява този материал? ПДЧ плоскостите се изработват от дребни дървесни стърготини, свързани чрез изкуствена смола и пресовани при високи температури – Пресовани Дървесни Частици.

Материалът е херметически облицован с фолиа с различни текстури и различни цветове. Нанесени са също защитни съединения. Висококачественото ламинирано ПДЧ е устойчиво на механични натоварвания и удари. Минус е вероятността за обелване на ръбовете, както и нарушаване на целостта на покритието. Срокът на експлоатация на плоскостите е 8-10 години.

Какво е MDF? Буквално МДФ - Medium Density Fiberboard (MDF) – това е фазер със средна плътност. Прави се и чрез пресоване при висока температура. Счита се за по-екологичен, тъй като, за разлика от ПДЧ, дървените стърготини са свързани с парафин и лингин (вещество, отделяно при обработката на дървесината). За производството на корпуси се използва изключително рядко.

МДФ плоскостите биват шлифовани, фрезовани, боядисани и покрити с декоративен филм. MDF е по-гладък и естетически по-приятен от ПДЧ, но при неправилни изчисления и монтаж той не може да издържи на ударни натоварвания. Отделни елементи на корпуса могат да провиснат.

Материал за фасадата

Фасадата, това е лицето на кухненското обзавеждане, като всъщност, това са вратите на шкафовете. Фасадните части се състоят от основа и външно покритие. Основата определя експлоатационните характеристики на продукта, а покритието има защитни и декоративни функции. Както корпусът, така и фасадата може да бъде изработена от ЛПДЧ или МДФ.

При обсъждането на варианти за изработка на кухни от акрил, пластмаса, масив, производителите на мебели по поръчка обикновено имат предвид покритието на вратите на шкафовете. За изработка на кухня, клиентите на Ерастил могат да изберат фасадите Egger (ламинирано ПДЧ).

Плоскостите на марката Egger се произвеждат в Австрия и Германия. Това е един от най-достъпните материали, доближаващ се по качество до естественото дърво. Именно от него се правят най-добрите кухни по поръчка, не само у нас, но в цяла Европа. Покритието с иновативен “overlay” слой е устойчиво на драскотини и леки повреди и е лесно за почистване. При правилна грижа фасадата ще издържи повече от 10 години.

Източник: https://erastil.com/

0 comments:

Публикуване на коментар