понеделник, 13 февруари 2023 г.

13.2.23
Основни моменти при ремонт на покрив на жилищен блок

Извършването на ремонт на покрив на жилищен блок може да стане по два начина: на доброволни начала с финансовото и физическо участие на жителите на блока, и с наемане на специализирана фирма/бригада. Ремонтирането на покрива на висока сграда в този случай е безопасно, но дали операцията може да се извърши качествено и правилно и какво е нужно да се направи, ще разгледаме в следващите редове.

Какви материали се използват като покривна настилка върху плоските покриви?

За покриване на плоски покриви се използват специални изолационни материали от групата на рубероидите. Този вид полимери на основата на гума участват както при първоначалното изграждане, така и при ремонт на покривите на жилищни блокове. Гъвкавите настилки се славят с редица оперативни предимства пред твърдите покрития.

Течните и листови покрития притежават отлични свойства, сред които: устойчивост на влага, студоустойчивост и устойчивост на UV лъчи. Настилките на основата на битум и гума са най-доброто решение за нашия климат. Поради специфичния начин на тяхното полагане обаче, операцията рядко може да се изпълни непрофесионално. Не и съобразно техническите изисквания.

Говорейки за материалите, използвани при ремонт на плосък покрив, трябва да обърнем внимание и на техните недостатъци. Един от тях е недостатъчната устойчивост на механични натоварвания, поради което блоковите покриви периодично се нуждаят от леки или основни ремонти.

Видове ремонти, касаещи покривите на блокове

Ремонтът на покрива на един жилищен блок има не само техническа, но и административна страна. За да се стигне до физическата реализация на такъв проект, е необходимо да се преминат редица сложни процедури: съгласуване с всички живущи в сградата, изготвяне на бюджет, събиране на пари и наемане на строителна бригада.

След като са изпълнени всички условия за пристъпване към ремонта, той може да протече в няколко варианта:

  • Инсталиране на отделни листи. Този вариант е възможен, когато е необходим малък локален ремонт. При редовен оглед на покрива, е лесно да се открият малки цепнатини, които трябва да се отстранят своевременно чрез закърпване. Това се прави като върху проблемната зона се нанесе пластир от нов материал. По този начин може да се удължи живота на покрива с още една или две години, след което ще е необходимо да се извърши основен ремонт;
  • Ремонтиране на старото покритие. Ако се касае не за единично локално увреждане, а за цяла поредица от дефекти, се прибягва до полагане на нов слой покривен материал, който се наслагва върху стария.Тази опция обаче е възможна само ако покривната настилка не е била наситена с вода, благоприятствайки появата на течове, ако няма издуване върху самото покритие.Преди полагане на нов слой, старият трябва да бъде почистен, за да се увеличи нивото на адхезия. Експертите препоръчват импрегниране на стария слой с битум.Новият слой покривен материал може да бъде залепен към стария или да се приложи горещ метод на полагане.
  • Демонтаж на старото покритие. Ако животът на покрива вече е надхвърлил 15 години, а повърхността на покривния материал е изпълнена с издутини и повреди, е необходим основен ремонт на покрив.Оптималният сценарий на действие изглежда така: първо се отстранява старото покритие от покривен филц до самата основа, след което може да се постави нов слой битумна мембрана или рубероид.

В заключение: не забравяйте, че непрофесионалното ремонтиране ще ви позволи да спестите пари само ако става въпрос за отстраняване на локални дефекти. Във всички останали ситуации е по-добре да потърсите професионална фирма. В дългосрочен план този подход се оказва по-изгоден, тъй като професионално извършеният ремонт на покрив на жилищен блок е с високо качество и ще бъдете пощадени от течове години наред.

0 comments:

Публикуване на коментар